A Google Search Console egy ingyenes eszköz, amely segítséget nyújt a weboldalak tulajdonosainak abban, hogy nyomon kövessék és javítsák webhelyük láthatóságát a Google Keresőben. A Search Console segítségével áttekinthetők a webhely aloldalainak indexelési állapotai, lekérdezések alapján láthatóak a keresési teljesítmény adatai (mint például kattintások, megjelenések és átlagos pozíció), továbbá azonosíthatók a technikai hibák és a mobilos használhatósági problémák. A Search Console segítségével a webhely tulajdonosai optimalizálhatják tartalmukat és javíthatják keresési teljesítményüket, hogy így növeljék a weboldaluk organikus látogatóinak számát.

Ne csak két időpontot, időintervallumot hasonlíts össze!

Az elemzések során gyakori hiba csupán két különálló időszak (például két hónap) összehasonlítása és ebből következtetni a webhely teljesítményére. Bár az ilyen összevetések adhatnak némi támpontot, az eredmények sokszor félrevezetőek lehetnek. A havi adatok sokszor ingadozhatnak szezonális trendek, kampányok vagy más külső tényezők hatására, így az egyes időszakok egyszerű összehasonlítása nem feltétlenül mutatja meg a teljes képet.

Az adatok megfelelő elemzéséhez érdemes hosszabb távú trendeket is vizsgálni, például több hónapot vagy akár egy évet lefedő adatokat. Ez lehetővé teszi, hogy meglásd a változások általános irányát, és azonosítsd az esetleges hosszú távú javulásokat vagy csökkenéseket. A teljes havi trendek vizsgálata segít megérteni az egyes időszakok kiugró értékeit vagy ingadozásait, ami pontosabb betekintést nyújt a webhely teljesítményébe.

Egy másik fontos szempont az adatok időbeli ingadozásának vizsgálata. A teljesítményben bekövetkező változások (például a kattintások számának növekedése vagy a CTR csökkenése) jobb megértése érdekében elemezd, hogy ezek a változások milyen tényezőkkel függenek össze. Lehetnek szezonális hatások, például egyes kulcsszavak jobban teljesíthetnek az ünnepi időszakban vagy a nyári szezonban, de az is előfordulhat, hogy a változásokat a webhelyen végrehajtott módosítások vagy algoritmus frissítések okozzák.

Az ilyen mélyebb és átfogóbb elemzés lehetővé teszi, hogy pontosabban mérd fel, mi működik jól, és mely területeken lehetne javítani. A hosszabb időtávú trendek elemzése segít abban is, hogy ne ragadj le egy-egy rövid távú kiugrásnál, és jobban átlásd a webhely valódi teljesítményét.

Vizsgáld meg alaposan a kulcsmérőszámokat!

A Search Console-ban több mérőszám is elérhető: kattintások, megjelenések, CTR (átkattintási arány) és átlagos pozíció. Fontos, hogy mindegyiket külön-külön elemezd. Például a megjelenések számának növekedése lehet pozitív, de ha ezzel párhuzamosan a CTR csökken, akkor lehet, hogy valami probléma áll a háttérben (például hátrébb kerültünk a találati lista első oldalán).

Mentsd el magadnak a diagramokat!

A Search Console diagramjai nagyon hasznosak, de fontos az is, hogy mentsd el magadnak a megfelelő grafikonokat a későbbi összehasonlításhoz. Így konzisztens módon követheted a változásokat és az előrehaladást.

Rögzítsd az adatokat táblázatokban!

A mentett adatok és metrikák táblázatba rendezése nagy segítséget nyújt az időbeli változások követésében. Így rendszeresen nyomon követheted az egyes kulcsszavak és oldalak teljesítményét.

Ne csak a top 10-ben lévő kulcsokat vizsgáld meg!

A legtöbb elemzés során csak a Google keresési találati listáján legjobb 10-ben lévő kulcsszavakra koncentrálnak. Azonban az rosszabb helyezéseken lévő oldalak is fontos információkkal szolgálhatnak. Az összes kulcsszó és oldal elemzése segít azonosítani azokat a területeket, ahol javulást lehet elérni.

Értsd meg az eltéréseket!

Az anomáliák észlelése kulcsfontosságú a teljesítmény elemzésében. Ha hirtelen növekedés vagy csökkenés tapasztalható, próbáld meg azonosítani a lehetséges okokat. Lehet, hogy frissítések, technikai problémák vagy a versenytársak tevékenysége okozták a változásokat.

Kövesd a weboldal frissítéseit!

Minden weboldalon történő frissítés vagy változtatás fontos szerepet játszhat az adatokban. Jegyezd fel ezeket a változásokat, hogy összeköthesd ezeket a Search Console adatokkal, és így könnyebben megértheted, mi okozta a teljesítményváltozásokat.